Buitenlandse stage voor mbo-studenten

Volg jij een mbo-opleiding en ben je benieuwd of je een stage in het buitenland kunt doen? Het antwoord is ja! Wij maken namelijk ook een stage in het buitenland voor mbo-studenten mogelijk!
Op deze pagina vertellen we je meer over de bestemmingen voor een buitenlandse mbo-stage, de mogelijkheden voor een buitenlandse stage als mbo-student en jouw verblijf tijdens je stage in het buitenland.

Waar kan ik als mbo-student stage lopen?

Voor een stage in het buitenland als mbo-student kun je zowel binnen als buiten Europa terecht. We zetten de bestemmingen voor je op een rijtje:

Stages binnen Europa

Stage op Malta 
Op dit eiland bomvol cultuur en uitgaansmogelijkheden schijnt de zon altijd!  Bovendien is er een ruim aanbod van grote en kleine bedrijven, zodat er altijd een geschikte stageplek voor jou beschikbaar is.
Benieuwd naar wat Malta allemaal te bieden heeft? Lees dan onze blogs ‘Zomerstage in het buitenland’ en ‘Malta, een Mediteraans paradijs’.

Stage in Ierland
De Ierse humor en gastvrijheid en de mooie natuur met de meest indrukwekkende plekken, maken een verblijf in Ierland onvergetelijk. Een stage in dit land is bovendien erg leerzaam; de economie is er de afgelopen jaren gegroeid en verschillende multinationals hebben zich er gevestigd.
Ben jij  enthousiast geworden over een stage in Ierland, maar wil je nog meer over een stage in dit land weten? Dat kan! In onze blog ‘Waarom stage lopen in Ierland’ komen de belangrijkste zaken aan bod! 

Stages buiten Europa

Stage in Australië
Australië is een indrukwekkend land en een droombestemming voor veel studenten en reizigers. Kies voor een stage bij een groot internationaal bedrijf of voor een wat kleinere onderneming in Sydney, Perth, Melbourne of Brisbane!

Last but not least: een Stage in China.
Het land dat door zijn snelle en enorme economische groei, fascinerende cultuur, miljoenensteden en prachtige natuur een zeer interessante, leerzame en unieke bestemming voor een buitenlandse stage is! Houd jij van uitdaging en wil jij je visie op de wereld verbreden? Dan is een stage in dit land wat voor jou!
Wil je meer weten over een stage in China? Bekijk dan onze blogs ‘Stage China’ en ‘Op welke plekken kun je stagelopen in China’ om een indruk te krijgen van het land en de stagemogelijkheden!

Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken tussen deze landen? Kijk dan eens op onze pagina/ons blog ‘Welk stageland past bij mij?’ voor meer informatie!

Accreditatie van buitenlandse bedrijven

Je mag als student op het mbo enkel stage lopen in het buitenland bij een erkend leerbedrijf. Dit is een bedrijf welke een veilige leeromgeving biedt en waar jij als student deskundig wordt begeleid. De organisatie die bepaald welke bedrijven zich een erkend leerbedrijf mogen noemen, is de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, ook wel S-BB genoemd.

Wij hebben jarenlange ervaring met het indienen van erkenningsaanvragen bij de S-BB en sinds 2016 zijn wij officieel intermediair geworden van de S-BB. Wij zorgen er dus voor dat, wanneer wij voor jou een passend bedrijf hebben gevonden, dat het accreditatieproces wordt gestart en jouw stagebedrijf het kenmerk “erkend leerbedrijf” ontvangt. Een zorg minder voor jou als student!

Welke stagemogelijkheden zijn er met mijn mbo-studie?

Ons bedrijvennetwerk is in de afgelopen jaren enorm gegroeid.  Dit heeft ervoor gezorgd dat wij jou een stage op maat kunnen aanbieden. Dit houdt in dat we kijken naar jouw opleiding- en stage-eisen en persoonlijke wensen en voorkeuren en daar zoeken we dan een passend bedrijf bij.  Wij hebben dus voor elke mbo-studie een passend bedrijf. Je kan alvast een kijkje nemen in onze stagevacaturebank om een beeld te krijgen van de soorten stages die mogelijk zijn voor jou.

Mag ik stage lopen in het buitenland als ik nog geen 18 ben?

Je mag als minderjarige mbo-student stage lopen in het buitenland, maar dit moet wel binnen Europa zijn. Dit heeft te maken met het visum dat moet worden aangevraagd en het benodigde visum kan alleen aangevraagd worden als je 18 jaar of ouder bent.
Het is dus wel mogelijk om voor jou een stage in Ierland of op Malta te vinden!

Waar verblijf ik tijdens mijn stage in het buitenland?

Minstens zo belangrijk als het vinden van een geschikt en passend stageadres, is jouw verblijf tijdens je stage in het buitenland. Je wilt namelijk wel een plek hebben waar je je thuis voelt en even terug kunt trekken als je daar behoefte aan hebt.
Wij bieden verschillende accommodatiemogelijkheden in het buitenland aan. Dit doen wij in samenwerking met onze partners in het buitenland en nemen daarbij altijd jouw persoonlijke wensen en voorkeur in ogenschouw. Je kunt ervoor kiezen om in een gastgezin, studentenhuis of appartement te verblijven. In ons blog ‘Huisvesting in het buitenland’ lees je hier meer over!

Ben je nog geen 18 jaar oud? Dan ligt het voor de hand dat je in een gastgezin geplaatst wordt, omdat je minderjarig bent. Afhankelijk van de bestemming zou je in een studentenhuis kunnen verblijven wanneer je tijdens jouw stage 18 jaar wordt.
Ben je nog geen 18 jaar en ga je stagelopen op Malta? Dan kun je ervoor kiezen om in een studentenappartement te verblijven. Hier zitten wel twee voorwaarden aan: ten eerste moeten jouw ouders hiervoor toestemming geven. Ten tweede moet je de accommodatie via Stagehuis regelen.

Kan ik alleen een accommodatie regelen voor mijn stage via Stagehuis?

Wanneer je jouw stage in het buitenland zelf geregeld hebt, maar het lastig vindt om een geschikte en vertrouwde accommodatie te vinden, kun je daarvoor bij ons terecht. Wij helpen jou dan bij het regelen van een geschikte verblijfplek. Hiervoor geldt wel dat dit alleen mogelijk is voor de landen Australië, China, Engeland, Ierland en Malta.
Vul daarvoor het aanvraagformulier voor een accommodatie voor jouw buitenlandstage in!

Erasmusbeurs voor mbo-studenten

Een stage in het buitenland is natuurlijk heel erg leuk en leerzaam, maar… er zitten ook wat kosten aan verbonden. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om dat probleem tegen te gaan, zodat jouw stageavontuur in het buitenland toch door kan gaan!

Allereerst kunnen alle studenten in het wo-, hbo- en mbo de Erasmusbeurs aanvragen wanneer zij voor hun studie of stage tijdelijk naar het buitenland vertrekken. Let wel op dat de Erasmusbeurs alleen aan te vragen is, wanneer je binnen Europa gaat stagelopen of studeren.
Vraag bij het betreffende bureau (Buitenlandbureau of International Office) op jouw school of jij voor je buitenlandse stage de Erasmusbeurs kunt krijgen.

Vergoeding buitenlandse stage mbo

Stagelopen in het buitenland doe je in principe op vrijwillige basis. Een vergoeding voor je buitenlandse stage is dan ook niet gebruikelijk.
Maak je in Nederland gebruik van het studentenreisproduct? Dan kun je wel een ov-vergoeding aanvragen wanneer je stage gaat lopen in het buitenland. Ook dit doe je via het aanvraagformulier op de website van DUO.

Hoe pak ik mijn buitenlandse stage aan?

Je kunt je op onze website vrijblijvend inschrijven voor een buitenlandse stage. Hier kun je meteen jouw CV, motivatiebrief en stage-eisen uploaden. Vind je het lastig om een goed CV en overtuigende motivatiebrief te schrijven? Dat geeft niks! In onze blogs ‘Je CV als begin van jou stage’ en ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ geven wij handige tips voor het schrijven van een goed(e) CV en motivatiebrief!

Zet ook de Crebo-code van jouw opleiding in de opmerkingen, zodat we precies kunnen opzoeken welke taken jij moet uitvoeren tijdens jouw stage. Vervolgens  nemen wij contact met je op om het proces en de mogelijkheden te bespreken.   

Stagehuis Nederland

Lange Brugstraat 39A
4811 WP, Breda
Tel: +31 (0)85 222 4144
 

Volg Stagehuis via:

  • FaceBook
  • Twitter
  • Google+
  • Skype
  • YouTube
  • Instagram
Brochure

Brochure

Alles eerst eens rustig nalezen? Bekijk onze brochure of vraag aan

Brochure bekijken