Werken in Canada: Tips & Tricks

Canada is vandaag de dag een van de meest populaire landen om stage te lopen en te werken.

Werken in Canada: Tips & Tricks

Canada is vandaag de dag een van de meest populaire landen om stage te lopen en te werken, maar een baan heb je niet zomaar gevonden in dit enorme land. Zeker als buitenlander kun je het moeilijk krijgen en is er een grote kans dat je heel veel canadese vacaturesites door moeten spitten. Daarnaast is enige voorbereiding geen overbodige luxe.  

 

Een vakantie naar Canada is een stuk makkelijker te regelen dan het regelen van een stage of een baan. Omdat jij niet de eerste bent die in Canada het geluk wil beproeven heeft de Canadese overheid strikte regels opgezet wat betreft het werken in Canada. Wanneer je een job aan de haak hebt geslagen, een betaalde stage hebt gevonden, of een bijbaantje wil hebben om het een en het ander te bekostigen zal je een werkvergunning aan moeten vragen. Voor deze moeite krijg je wel wat terug, namelijk mooie natuur, een ideaal leefklimaat en een gezonde economie met goede carrièremogelijkheden.

 

Hoe krijg ik een werkvergunning?

Er zijn een aantal stappen die je zorgvuldig zal moeten doorlopen om een werkvergunning te krijgen in Canada.

  • Ten eerste zul je een baan of een stageplaats moeten vinden. Sla deze stap niet over, want dit is cruciaal. Het is niet mogelijk om eerst een werkvergunning te krijgen en vervolgens pas naar een baan te gaan zoeken.

  • Als je een baan of stageplaats hebt gevonden, word je gescreend door de HRSDC. Dit zijn landelijke HR managers die kijkt of een buitenlander, jij dus, het werk mag doen waarvoor je gesolliciteerd hebt.

  • Als laatste dien je een aanvraag in bij CIC, de partij die alle visa regelt. Hier moet je bewijzen dat je hebt gevonden in Canada, dat jouw financiële situatie voldoende is, wat jouw vaardigheden zijn, enzovoort.

Om een baantje te vinden kun je kijken op verschillende sites, maar als het even kan, kun je het beste een pre-vakantie inlassen naar Canada. Van een afstand(je) een baan zoeken is een stuk moeilijker dan wanneer je in jouw eigen zoekgebied bent en met iedereen kan praten zonder e-mail pauzes en zonder het zoeken van telefoonnummers. Vervolgens moet je terug naar Nederland. Hier kun je jouw werkvergunning en alle andere zaken regelen, zoals een Canadees rekeningnummer, een sim-kaart en een verblijfplaats.

 

Solliciteren

Even een snel puntje tussendoor: het sollicitatie proces om te kunnen werken in Canada is een tikkeltje anders ten opzichte van in Nederland of België. Ben je bijvoorbeeld gewend een foto op jouw CV te zetten? Niet doen. Hobbies opschrijven? Hebben ze niet zoveel interesse in. De beste CV’s in Canada zijn de ‘ouderwetse’ CV’s die we hier al zo’n beetje hebben afgeschaft. Het enige wat je hoeft op te schrijven is een klein beetje achtergrondinformatie en jouw werkervaringen. Alles wat de werkgever verder wil weten zal gevraagd worden tijdens het sollicitatiegesprek. Stuur wel altijd een begeleidende brief met je CV mee. Dat vinden de Canadezen wel makkelijk.

 

Beginnen met werken in Canada

Gelukkig, jouw werkvergunning is eindelijk goedgekeurd en je kunt beginnen met het bouwen van je toekomst bij jouw nieuwe bedrijf. Hopelijk heb je je een beetje ingelezen in Canada en weet je dat het een tweetalig land is. Niet? Pak dan snel wat Franse- en Engelse studieboeken uit de kast en zorg dat je een kleine basis hebt!

Heb je het idee dat je in een verzorgend land terecht komt als Nederland of België? Ook dan heb je het mis. De levenskwaliteit is erg hoog, de tevredenheid is erg hoog, maar ook het individualisme is erg hoog. Het is dus een erg mooi leven in Canada, maar je moet goed voor jezelf zorgen.

 

Canada is een prachtig land met een mooie cultuur en geweldig natuurschoon, maar werken in Canada en vooral het werk vinden is vaak lastig en heeft tijd nodig. Het advies van alle medewerkers van Stagehuis is: ‘’als je de kans hebt om naar het buitenland te gaan moet je die met beide hande aanpakken. De kans om naar Canada te gaan moet je zelf maken.’’

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Brochure

Brochure

Alles eerst eens rustig nalezen? Bekijk onze brochure of vraag aan

Brochure bekijken

Repeater Deal

Kortingsactie stage in China

Agenda

  • 01-10-2018 Info-avond | Stage in het buitenland