Je CV als begin van jouw stage

Bijna elke student moet tegenwoordig tijdens zijn of haar studie stagelopen. Het kan zijn dat jouw school of universiteit een stagevacaturebank heeft waarin je naar een stageplek kan zoeken. Vaak ben je echter op jezelf aangewezen in je zoektocht naar een geschikt stageadres. En mocht je die gevonden hebben, dan zul je ervoor moeten zorgen dat het bedrijf met je op gesprek wil. Het is hiervoor belangrijk dat jij, als toekomend stagair, opvalt, zeker als je jouw stage in het buitenland wilt doen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je er, tussen al die andere sollicitanten, tussenuit springt? Een opvallend en overzichtelijk Curriculum Vitae en een overtuigende motivatiebrief is daarvoor de eerste stap!

Hoe maak ik een goed CV?

Bedrijven krijgen jaarlijks tientallen aanvragen van studenten binnen voor een stageplek bij hun bedrijf. Deze komen dan vaak bij de Human Resources afdeling terecht. De eerste selectie die zij uit alle aanvragen maken, kan puur op uiterlijk gebaseerd zijn. Een goede Lay-Out van je Curriculum Vitae is daarom belangrijk. Een zwart-wit CV met alleen tekst wordt meestal direct aan de kant gelegd. Zorg er dus voor dat jouw CV mooi en verzorgd is. Dit zegt namelijk wat over jou creativiteit en de tijd en moeite die jij in het opstellen van jouw CV hebt gestoken zegt wat over hoe graag je bij het bedrijf wilt stagelopen. Een kleine foto van jezelf op je CV kan ook geen kwaad; zo heeft de lezer direct een beeld bij jou.
Nu de Lay-Out van je Curriculum Vitae goed is en voor een medewerker van de HR-afdeling ligt, is het belangrijk dat de inhoud van je CV overtuigend is. Wat je wel en niet in je CV moet vermelden, kan per land van bestemming best verschillend zijn. Het is daarom handig om te kijken naar voorbeelden van CV’s om erachter te komen wat een bedrijf wel of niet van je wil weten. Waar je in ieder geval voor moet zorgen, is dat je CV niet te lang is. Het mooiste zou zijn als je CV op een A4’tje past, of als het niet anders kan, 2 A4’tjes. Vermeld dus alleen relevante informatie! Tot slot is het mogelijk om te verwijzen naar je social media accounts als Facebook en LinkedIn, mits er geen ongepaste berichten en foto’s op te vinden zijn. In ons blog 'Hoe schrijf je een CV' vind je een video tutorial over het schrijven van een goed CV.

Naast je Curriculum Vitae stuur je ook altijd een motivatie- of sollicitatiebrief mee. In deze brief vermeld je waarom jij graag bij het bedrijf wilt werken en waarom het bedrijf jou zou moeten aannemen. Dit gaat gepaard met het uitlichten van enkele punten uit je CV die je verder uitwerkt. Bekijk de blog 'Een goede voorbereiding is het halve werk' voor een uitgebreidere uitleg over je motivatiebrief.

Tips

Wanneer je klaar bent met het opstellen van je CV en motivatiebrief, is het handig deze door iemand anders te laten doornemen. Diegene kan jou feedback geven op zowel de uitstraling van als eventuele taal- en spelfouten in je CV en motivatiebrief. Wanneer je solliciteert voor een stage in het buitenland, zorg dan voor een Engelse versie van beide documenten!

Wij helpen jou natuurlijk bij het aanmeldproces van jou stage in het buitenland. Vanwege onze goede contacten met onze partners in het buitenland vinden wij altijd een geschikte en passende stage voor jou!

Je CV als begin van jouw stage
Terug naar nieuwsoverzicht
Brochure

Brochure

Alles eerst eens rustig nalezen? Bekijk onze brochure of vraag aan

Brochure bekijken

Agenda

  • 24-05-2022 Persoonlijke afsprakendag - Wil je meer weten over stages? Plan een persoonlijke afspraak.