Brochure
Alles eerst eens rustig nalezen? Bekijk onze brochure of vraag aan
Brochure bekijkenVeel studenten hebben de droom om stage te gaan lopen in het buitenland, dit moedigen wij natuurlijk heel erg aan! Het staat goed op je cv, is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en je krijgt de kans om je Engelse taal te verbeteren. In het buitenland werken dingen soms anders dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Een belangrijk voorbeeld hiervan is stagevergoeding. In Nederland is het heel normaal om stagiaires te betalen voor hun stage, in het buitenland is dat dus niet zo. Het is voor sommige daarom soms lastig om een buitenland ervaring te financieren. Maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden! Vandaag bespreken we 4 manieren om jouw buitenlandse stage te financieren.
1. Erasmusbeurs/ Erasmus+
Erasmus+, voorheen beter bekend als de Erasmusbeurs, is een Europees programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. De beurs is bedoeld voor Europese studenten die willen studeren of stage willen lopen in een ander land binnen Europa.
Het exacte bedrag van de beurs hangt af van de bestemming waar je naartoe gaat, en de leef kosten daar. Je vraagt de beurs aan bij jouw eigen onderwijsinstelling, zij zijn degene die het budget over verschillende studenten verdelen. Je kunt het beste navraag doen je bij de international office of een decaan. Zij weten vaak ook meer over aanvullende eisen en deadlines. Vraag de beurs op tijd aan! Scholen hebben vaak per jaar een bepaald budget beschikbaar, en je wilt niet achter het net vissen.
Ook wanneer je recent afgestudeerd bent kun je nog steeds gebruik maken van de Erasmusbeurs. Je mag je diploma dan niet langer dan een jaar hebben en je moet de aanvraag voor de beurs indienen wanneer je nog ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling. Meer informatie over de Erasmusbeurs en de voorwaarden vind je hier.
2. OV-vergoeding
Als student ontvang je waarschijnlijk een studentenreisproduct vanuit DUO en de NS. Wanneer je naar het buitenland gaat kun je hier ook van profiteren! Wanneer je jouw studentenreisproduct namelijk stil zet kun je een vergoeding ontvangen van ongeveer 95 EUR per maand in 2020. Let op, dit is dus alleen mogelijk wanneer je een studentenreisproduct ontvangt! Meer informatie vind je hier.
3. Studiefinanciering
Ook wanneer je hier in Nederland studiefinanciering ontvangt is het mogelijk om deze mee te nemen naar het buitenland. Dit kan enkel wanneer je wel ingeschreven blijft staan bij jouw huidige onderwijsinstelling. De financiering blijft hetzelfde als wanneer je in Nederland zou blijven.
Word je wanneer je naar het buitenland gaat voor het eerst uitwonend, doe je MBO of val je nog onder het oude stelsel voor HBO & universiteiten? Dan kun je een uitwonende beurs aanvragen. Val je onder het nieuwe stelsel voor HBO & universiteiten dan is de studiefinanciering niet afhankelijk van je woonsituatie. Meer informatie vind je op de website van DUO.
4. Begroting & sparen
Je hoort het waarschijnlijk overal en dat is ontzettend vervelend, maar je kunt er niet omheen: sparen. Wanneer je op stage gaat in het buitenland dan zul je daar ondanks andere financiële middelen toch enigszins voor moeten sparen. De beste manier om dit te doen is door in beeld te brengen wat je ongeveer nodig zult hebben. Dit neem je mee in jouw begroting. De kosten voor een stage in het buitenland hangen af van meerdere zaken:
De leefkosten op locatie verschillen natuurlijk ook erg per bestemming. Op de website van het VSBfonds vind je een overzicht van kosten in bepaalde landen. Dit zou je ook mee kunnen nemen in jouw begroting.
Moeite met het opstellen van jouw eigen begroting? We’ve got you covered! Bekijk hier de Stagehuis begroting met de grootste kosten posten die je zeker mee moet nemen. Zo helpen we je graag op weg!