• Max - Afstuderen in Shanghai - China -

  Max - Afstuderen in Shanghai

  China

Het rommelt in het oosten, wat gebeurt daar toch? Veelvuldig komt China in het nieuws maar het staat zo ver van ons af. Dit merk je meteen als je een tijdje bivakeert in het land. China op een optimale manier ervaren en onder vinden kan maar op een manier gedaan worden: er wonen en werken.

Ik heb er 3 maanden nu gewoond en gewerkt en heb daarnaast mandarijn geleerd. Van te voren heb je natuurlijk een beetje paniek. China; niets is relateerbaar, geen concrete voorbeelden en geen enkele binding met iets of iemand. En dit voorgevoel klopte. China is niet te plaatsen in een hokje of groep, je kan je er niet op voorbereiden en alles is anders. Gedrag van mensen, betalen, gewoontes, de taal, het eten, werk sfeer, de instelling van mensen, omgang met technologie, de steden en niet te vergeten, de grote. Alles in is in China met factor 10 vermenigvuldigd. Amsterdam heeft 1 miljoen inwoners? Shanghai heeft er 20! Een metro lijn van 5 kilometer? Shanghai heeft 100 kilometer. Een paar torenflats? Shanghai en de buiten wijken tellen er oneindig veel. Dit is natuurlijk heel erg wennen en er ooit zonder verbazing naar te kijken zal niet snel gebeuren.

Het is super interessant om dit te zien en mee te maken, vooral als je in de weekenden buiten de grote stad komt. Als je buiten de grote stad komt ben je als buitenlander vaak een bijzondere verschijning en zal je ongetwijfeld moeten poseren voor een foto. Wat ook opvalt is de ongekende bouwwoede van de Chinezen, het landschap buiten de stad is flink anders dan ons platteland met kerkjes en windmolentjes. Maar ondanks dit alles is het daardoor juist een van de beste ervaringen die mij is overkomen. Van Nederland naar Europa gaan is vergeleken met China kinderspel.

In Shanghai heb ik stage gelopen, mijn scriptie geschreven en mandarijn geleerd. Dit was veel hooi op mijn vork maar in de juiste omgeving was het mogelijk. Toen ik hier aankwam, kwam ik in een relatief warm bad terecht. Mijn huisgenoten waren heel relaxed en worden meteen je beste vrienden. Deels ook omdat je op elkaar bent aangewezen. Je word opgezogen in de expat wereld en via via leer je heel veel nieuwe mensen kennen. Ik werkte voor een klein bedrijf met hele aangename collega's. Mijn baas was Frans en ik had twee Chinese collega's. Via hen kom je ook op de meest lokale plekken die je je maar kunt wensen.

Het tempo van leven gaat in de zesde versnelling. Als je niet goed oppast is het zo in een flits voorbij. Dat komt natuurlijk ook omdat dingen zo anders en surrealistisch zijn dat je het gewoon niet gelooft. Wat het beste gevoel geeft is dat je op een gegeven moment wat Chinees spreekt en je eigen weg vindt. Op dat moment voel je je geen toerist meer maar geïntegreerd terwijl je dat op dag éen nog voor onmogelijk had gehouden. Al met al is om in China te zijn een geweldige ervaring waarbij je naast veel leert over je zelf ook extreem veel leert over de wereld en het nieuws over China voor altijd op een andere manier ziet. 

 • Max - Afstuderen in Shanghai - China
Ervaring overzicht

Deel jouw stage ervaring

Heb jij een stage ervaring die je graag met ons wilt delen? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Klik hieronder op 'Stuur ons een email' en laat ons weten hoe jouw stage en het land bevalt!

Stagehuis Nederland

Liniestraat 19
4816 BG, Breda
Tel: +31 (0)76 88 90 790
E-mail: info@stagehuis.nl
 

Volg Stagehuis via:

 • FaceBook
 • Twitter
 • Google+
 • Skype
 • YouTube
 • Instagram
Brochure

Brochure

Alles eerst eens rustig nalezen? Bekijk onze brochure of vraag aan

Brochure bekijken